Skip to content


Källhänvisningar till bilder

Även bilder behöver källhänvisningar. Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga:

1. Gå in på Flickr, leta upp en bild som du vill och får använda (som har Creative Commons-licens), klicka på ”share” ovanför bilden, välj ”Grab the HTML/BBCode”, välj storlek på bilden som du vill ha (jag väljer oftast ”small”) och kopiera sedan  koden och lägg in den på bloggen (via html-läget), till exempel:

Rowan in December

Du får då med namnet på bilden, namnet på den som laddat upp bilden och det står att bilden kommer från Flickr. Klickar du på bilden kommer du dessutom direkt till dess egen Flickr-sida och där kan du läsa mer om bilden och se vilken licens den ligger under. Informationen räcker, men när du ska vara mer noga så ska du även skriva en bildtext under bilden.

2. Då gör du förslagsvis så här:

Studying” by svenwerk CC (by, nc, nd).

Förutom bildtexten i sig så lägger du tre länkar: en från namnet på bilden, i det här fallet ”Studying”, till bilden där den finns i original, en från namnet på den som lagt upp bilden, i det här fallet ”svenwerk”, till den personens eller organisationens webbplats eller Flickr-sida och en från namnet på licensen, i det här fallet Creative Commons: Attribution, Noncommersial, No Derivative Works”, till en text som förklarar vad licensen innebär.

Här kommer avslutningsvis en kort och tydlig presentation av de olika licenserna för Creative Commons:

Posted in Att blogga: tips, Bild, Digital kompetens, Upphovsrätten.


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Continuing the Discussion

  1. Creative Commons | Bloggarna på Österlen linked to this post on 22 mars, 2011

    […] alla typer av material: bild, text, film eller ljud. Här kan du läsa hur enkelt det kan vara: http://ikttips.skolbloggen.se/2011/01/21/kallhanvisningar-till-bilder/ Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. ← Bloggen som […]

  2. Mentorstiden 24 okt: upphovsrätten och hur du kan hitta fria bilder – IKT-tips linked to this post on 23 oktober, 2011

    […] Creative Commons är en samling upphovsrättslicenser skapade för Internet. De är lätta att förstå och använda. Mitt råd är att du lär dig dem. Då hittar du nämligen lättare material som du kan använda fritt (så länge som du ger erkännande till upphovsmannen). Du kan kan också lättare sprida dina egna verk på Internet och samtidigt tala om hur du vill att de ska användas. Licenserna passar för alla typer av material: bild, text, film eller ljud. Här kan du läsa hur enkelt det kan vara: http://ikttips.skolbloggen.se/2011/01/21/kallhanvisningar-till-bilder/ […]

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet