Skip to content


Workshops 23/3

HopeI dag hade vi nya workshops på skolan. Tre grupper gick igenom hur man kan använda PowerPoint i undervisningen och jag pratade om bloggar.

Det  gick jättebra för de grupper som jag pratade med som hade jobbat med PowerPoint. Och visst är det väl vettigt att börja med detta: att se till att alla lärare känner sig bekväma med att använda projektor och PowerPoint (eller liknande programvaror)?!

Tyvärr gick det inget vidare för oss i bloggruppen. När vi skulle registrera oss på skolbloggen och skapa egna bloggar, så verkar det som om WordPress trodde att vi spammade dem. Endast en av de fem lärare som var med kunde logga in på sin nyskapade blogg. Kanske berodde det på att vi har mejladresser som slutar på @utb.simrishamn.se? Detta problem vill man ju inte ha när man ber en hel klass att skapa konton!

Vad har jag lärt mig av detta?

Det räcker inte att vi skapar användarnamn och bloggadresser som är namnlika. Vi bör även tänka på att inte alla ska registrera sig nästan samtidigt.

Jag har tidigare lyckats göra ungefär samma sak i helklass med ca 30 elever och då var det också ungefär 4 som inte fick det att fungera direkt. Den gången bad jag dem att använda sina privata mejl-konton. Det är dock mer logiskt om de har sina skolkonton kopplade till sina skolarbeten och skolbloggar.

Bör man alltså fortsättningsvis be eleverna att använda sina privata mejl-konton?

En annan möjlighet är att eleverna respektive lärarna kan få i uppdrag att skapa sin blogg redan innan man träffas?

Vad hände då? Jo, en lärare fick det att fungera direkt. Tre fick bekräftelselänkar till sin mejl som de klickade på, men sedan kunde de inte logga in på sina bloggar. En fick inte ens ett mejl med bekräftelselänk från skolbloggen, trots att hon skrivit in rätt adress. I efterhand slog det mig att även om de andra inte fick sina mejl bortsorterade av skolans e-post, så kan ju hon ha fått det. Vi borde alltså ha tittat i hennes skräppost. Eller kan något spamfilter i kommunens server ha plockat bort det? Det hände mig för ett år sedan när jag började med skolbloggen, men efter att jag pratade med kommunens it-tekniker har jag inte hört att någon annan haft problem med det. Kanske kan det ändå se olika ut för olika konton?

Posted in Att blogga: tips, Digital kompetens, Pedagogisk verkstad.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet