Skip to content


Hur du kan hitta och använda fria bilder på webben

Här kan du se två korta filmer där jag visar hur du kan göra när du letar efter en bild som du får lov att använda och hur du sedan gör när du lägger upp bilden på din blogg:

Här visar jag hur du kan söka bilder via http://creativecommons.org/ och hur du gör när du vill använda en bild från Flickr:

Här visar jag hur du kan söka via http://creativecommons.org/ och använda en bild från Wikimedia Commons:


Och här kan du se exempel på två bilder som jag har hittat och lagt upp enligt mina instruktioner. 🙂

Om jag skulle göra en bokpresentation av Gösta Berlings saga …

Gösta Berlings saga

Gösta Berlings saga är en av Selma Lagerlöfs mest kända och älskade romaner.

Jag skulle kunna välja bilder som passar för en presentation av en bok som jag har läst. Någon bild skulle kunna visa bokens omslag eller inledning, någon skulle kunna visa Lagerlöfs porträtt och så kanske … Tja, vi får se vad jag hittar …

Jag skulle berätta lite om författaren Selma Lagerlöf och om den tid och det samhälle då hon levde. Jag skulle berätta när Gösta Berlings saga är skriven och vad den handlar om i stora drag. Dessutom skulle jag vilja få med lite jämförelser, slutsatser och analyser kring innehållet, bokens budskap, berättartekniken (det vill säga hur boken är skriven) etc.

Atelje Jaeger - Selma Lagerlöf 1928

Selma Lagerlöf är en av Sveriges främsta författare genom tiderna.

Jag skulle vara lite smart och plocka ut ”godbitarna” ur mina läsloggar och så skulle jag fundera över i vilken ordning jag skulle ha dem i min presentation. Jag skulle fundera över vilken disposition som är mest logisk och hur jag skulle vinkla texten för att läsaren skulle tycka att han eller hon vill läsa just min presentation och inte den som ligger på till exempel Wikipedia. Kanske skulle jag kunna använda mig av någon retorisk fråga? Kanske skulle texten bli extra intressant genom att jag gjorde någon egen jämförelse med andra böcker eller filmer eller genom att jag jämförde bokens handling eller budskap med hur samhället ser ut nu och hur vi lever i dag? Kanske skulle jag kunna göra presentationen intressant genom att jag gör någon djupare analys eller bara genom att jag är personligi min beskrivning? På så vis kan jag ju bjuda på något som läsaren inte kan hitta någon annanstans.

Jag skulle särskilt fundera över hur jag skulle börja min text för att väcka uppmärksamhet och få mina läsare intresserade av att läsa vidare. Jag skulle vara noga med att ha en röd tråd genom presentationen och så skulle jag ha ett medvetet slut.

Närbild av Selma i svartvitt

Här ser du hur Lagerlöf ser ut på vår 20 kronors-sedel.

Jag skulle försöka hitta bilder som understryker mitt budskap och så skulle jag skriva bildtextersom förklarar bilderna och talar om varifrån de är hämtade.

Skulle det kunna bli bra?

 

Posted in Bild, Svenska, Upphovsrätten.


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Continuing the Discussion

  1. Mentorstiden 24 okt: upphovsrätten och hur du kan hitta fria bilder – IKT-tips linked to this post on 23 oktober, 2011

    […] Här kan du se två korta filmer som jag har gjort i form av skärminspelningar och som visar hur du kan hitta fria bilder på webben och lite tips på hur du sedan kan använda dem:  http://ikttips.skolbloggen.se/2011/09/02/hur-du-kan-hitta-och-anvanda-fria-bilder-pa-webben/ […]

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet