Skip to content


Mentorstiden 24 okt 2011: upphovsrätten och hur du kan hitta fria bilder

Copyright sign made of jigsaw puzzle pieces separatedUpphovsrätten är en lag som kommit till för att skydda konstnärers, författares, kompositörers eller filmskapares rätt till sina egna verk, så att de ska kunna få betalt för sitt arbete. Men upphovsrätten är även till för dig när du målar, skriver, komponerar, musicerar, fotograferar eller filmar. Lagen innebär att den som skapar något, automatiskt har rätten till sitt verk. Detta gäller både den ideella rätten, som innebär att han eller hon själv får bestämma hur och i vilket sammanhang verket används, och den ekonomiska rätten, som innebär att han eller hon har rätt att ta betalt när någon använder verket. Den ekonomiska upphovsrätten kan man välja att avstå ifrån, men man har alltid kvar den ideella rätten.

CC as in Clone1 & Clone2Creative Commons är en samling upphovsrättslicenser skapade för Internet. De är lätta att förstå och använda. Mitt råd är att du lär dig dem. Då hittar du nämligen lättare material som du kan använda fritt (så länge som du ger erkännande till upphovsmannen). Du kan kan också lättare sprida dina egna verk på Internet och samtidigt tala om hur du vill att de ska användas. Licenserna passar för alla typer av material: bild, text, film eller ljud. Här kan du läsa hur enkelt det kan vara: http://ikttips.skolbloggen.se/2011/01/21/kallhanvisningar-till-bilder/

Många säger lite slarvigt att de är för eller emot fildelning. Men det är naturligtvis inte olagligt att dela med sig av det som man själv skapat eller sådant som har till exempel Creative Commons-licens. Det är när man delar filer som är upphovsrättsskyddade som man bryter mot lagen. Det kallas illegal fildelning.

Här kan du se filmer och läsa mer om upphovsrätten och om creative commons: http://ikttips.skolbloggen.se/lag-och-ratt/upphovsratt/

Här kan du se två korta filmer som jag har gjort i form av skärminspelningar och som visar hur du kan hitta fria bilder på webben och lite tips på hur du sedan kan använda dem:  http://ikttips.skolbloggen.se/2011/09/02/hur-du-kan-hitta-och-anvanda-fria-bilder-pa-webben/

De här förklarande filmerna hittade jag nyss på YouTube och de är riktigt bra tycker jag:

 

Posted in Att blogga: tips, Digital kompetens, Svenska, Upphovsrätten.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet