Skip to content


Mentorstiden 14 nov 2011: tips på kortkommandon

Oskar Blomqvist, som också arbetar med Student Helpdesk på skolan, visade oss vilka inställningar han valt för när datorn ska gå i vänteläge respektive stängas av. Datorn kan nämligen reagera lite olika när man slår ihop locket eller trycker på startknappen, beroende på vilken inställning man valt. Det är alltså inte självklart att de automatiska inställningarna passar dig och dina behov bäst. Ta dig en funderare och byt om du tycker att det behövs. Därefter visade han vilka snabbkommandon på tangentbordet som han brukar använda.

Här är Oscar Blomqvists lista över ”hotkeys”:

Ctrl + C = kopiera
Ctrl + X = Klipp ut
Ctrl + V = klistra in ovanstående
Ctrl + A = markera allt
Ctrl + S = spara dokument
Ctrl + P = skriv ut dokument
Håll inne Ctrl = markera flera objekt
Håll inne Shift = markera allt från det föregående, ner till det markerade

Alt + Tab = Byt till föregående fönster
Start-knappen + M = genväg till skrivbordet
Start-knappen + E = Den här datorn

Alt + F4 = stäng ner program

Håll inne Ctrl för att hoppa mellan varje ord när du använder tangenterna.

Det är bra om ni som elever funderar över vilka behov och intressen ni har vad gäller skolans datorsystem, så att ni kan vara med och påverka. En it-lösning som diskuteras mycket just nu är Hypernet: http://www.ist.com/sve/sektor-2/gymnasieskola?tabID=265. Efter vad jag förstår skulle den kunna ersätta Dexter och Unikum (men den verkar tyvärr inte innefatta något slags forum eller integrera någon epost). Vad tror ni om den?

Posted in Digital kompetens.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet