Skip to content


Mentorstiden 28/11 2011: källkritik

På veckans mentorstid i NV10 talade vi i dag bl a om källkritik och vi tittade på den här filmen från internetkunskap.se:

”Källkritik – att hitta korrekt information på Internet”

I den här filmen från Internetkunskap.se får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information.

Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer

Frågor du får svar på i den här filmen är:

  • Hur värderar du informationen från en sökning? Sökmotorn Google rangordnar innehållet efter vilka sidor som är mest populära, inte efter vilka sidor som är mest korrekta.
  • Varför är källkritik så viktigt? En källkritisk hållning är så klart viktig inte bara på webben, utan även i andra sammanhang.
  • Vilka är de vanligaste källorna till information? Här får du tips på hur du kan tänka för att kunna använda information från olika typer av källor på ett klokt och tryggt sätt. Det kan handla om sökmotorer men också om databaser, wikis, nyhetssök och sociala nätverk som till exempel Facebook och Bilddagboken.
  • Vad är viktigast att tänka på när det gäller källkritik?  Utnyttja Internet för att hitta flera källor och jämför dem med varandra och tala alltid om varifrån du hämtat materialet (webbplatsens namn, avsändare och webbadress) och när du hämtade det (datum).

Lilla länklistan:

Här har Internetkunskap.se samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som de går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt! I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara kul och bra att känna till.

Sökmotorer:

Uppslagsverk:

Nyhetsmedier:

Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

Sociala nätverk:

Här har jag skrivit lite mer om källkritik: Källkritik” och ”De källkritiska principerna”.
***
Här kommer några materialtips som jag fick på kursen LC100N Digital kompetens:
På kursen LC200N Digital Kompetens II vid KTH fick jag följande tips på filmer från Otis College of Art and Design i Los Angeles, Kalifornien. Filmerna är bra, men musiken kan tyvärr vara lite påfrestande.

Jag fick också en enkel övning i källkritik som jag tycker passar bra för oss i skolan:

Uppgift

  • Sök reda på en artikel via Google Scholar.
  • Försök att kritiskt granska källan. Hur många referenser har källan? Vem har skrivit dessa? Är det samma författare som källan självt? Vad kan du få reda på om författaren? Vad kan du få reda på om organisationen? Finns kontaktuppgifter till författaren? Verkar stoffet bra utifrån dina tidigare kunskaper i ämnet?

Posted in Digital kompetens, Källkritik.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet