Skip to content


Skärminspelning

Ett verktyg för skärminspelning är Screentoaster, som bland annat IT-mamman beskriver på sin blogg:  http://itmamman.se/wordpress/?p=484. Den främsta fördelen med Screentoaster är att verktyget är webbaserat och användarvänligt. Kvaliteten är inte i topp, men den räcker kanske i vardagen?
Här kommer ett exempel där jag med hjälp av Screentoasters betaversion presenterar IKT-tips. Allt jag gjorde för att kunna fullfölja inspelningen var att leta upp ett par hörlurar med mikrofon och skapa ett konto på Screentoaster. Jag såg den korta instruktionsfilmen, valde att jag ville göra inspelningen med ljud och valde ut ett område på skärmen som jag ville filma (i mitt fall hela skärmen) och så var det bara att köra genom att trycka på alt + S. För att avsluta inspelningen tryckte jag på alt + S igen. Man behöver inte någon särskilt avancerad dator, utrustning eller programvara.
Klicka på ”Fullscreen View”-symbolen i nedre hörnet till höger för att se filmen i orginalformat (då blir bildstorleken i naturlig storlek och du kan läsa direkt på skärmen):

En bit in i filmen hoppar ljudspåret över några ord och efter det är rösten och musrörelserna inte längre riktigt synkade. Jag prövade att göra flera inspelningar, men detta hände på ett eller flera ställen varje gång. Jag insåg också i efterhand att jag borde ha förklarat vad jag menar med statiska sidor (i jämförelse med blogginlägg) och säkert finns det en massa annat dumt på filmen, förutom stakningar, sväljningar etc, som jag inte märkt än … Men med tanke på att det är min första skärminspelning, så kan den väl bli godkänd?
Ytterligare ett skärminspelningsverktyg är Camstudio, som Tommy k Johansson beskriver på sin blogg:    http://blogg.tkj.se/spela-in-skarmen/ och som Skolverkets PIM-satsning (praktisk it- och mediekompetens) har gjort en handledning för:  http://www.pim.skolverket.se/xp/handledningar/larresurser/C/3/. Fördelen med Camstudio är att det är gratis och PIM:s handledningar är ingående och bra. Nackdelen är att man måste ladda ner och installera programvaror på sin dator.
Nästa gång jag testar ett skärminspelningsverktyg kommer det att bli Screenr eller Jing..

0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet