Skip to content


Informationssökning

”Sök – att hitta rätt information på Internet”

I den här filmen av Internetkunskap.se får du tips om de viktigaste grunderna i att söka och hitta rätt information på Internet. Du får också tips på några webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information.

Medverkande: Annika Lidne VD på Disruptive Media

Annika Lidne är en av de mest välkända personerna inom sociala medier i Sverige. Hon utformar strategier och vägleder ett stort antal företag och organisationer inom sociala medier och digital affärsinformation och är en populär föreläsare och utbildare i ämnet. Annika är också grundare av Stockholm Social Media Club, den första i sitt slag i Skandinavien, en månatlig lunchklubb för socialt nätverkande och diskussion. Annika har lång och bred erfarenhet inom media och har arbetat med allt från journalistik och förlagsverksamhet till TV-reklam, produktplacering och – förstås – kommunikation på Internet. Hon har även publicerat böcker och varit vd för ett antal företag inom reklam-och mediabranschen.

Frågor du får svar på i den här filmen är:

 • Vad är en sökmotor? Internetkunskap.se går enkelt igenom hur en sökmotor fungerar och vilka de största sökmotorerna är.
 • Hur kan du söka? Du lär dig bland annat vad det innebär att skriva ”annas skolprojekt” i sökfältet och vilka andra ”knep” du kan ta till för att så snabbt som möjligt hitta just den information som du är ute efter. Internetkunskap.se går även igenom funktioner såsom ”Avancerat sök”, hur du kan få sökresultaten översatta till svenska (eller annat språk) och vad Googles ”jag har tur”-knapp egentligen betyder.
 • Hur kan du förbättra sökresultatet? Internetkunskap.se ger tips på hur du kan filtrera dina sökresultat till exempel efter datum, plats eller typ av innehåll (film, bild, nyhet, bloggpost, Twitterstatus också vidare) och förklarar vad det innebär att Google ger dig ”personliga sökresultat”. Du lär dig även vad det är för skillnad på sponsrade länkar och organiska sökresultat, vilket kan vara viktigt att känna till när du ska klicka dig vidare utifrån dina sökresultat.
 • Vilka andra platser är bra för att söka information? Internetkunskap.se ger dig några alternativ till Google när du letar efter information. Du får till exempel lära dig hur man kan använda Facebook och Twitter och varför det bland kan vara bättre att söka där än exempelvis på Google. De tar även upp webbplatser och tjänster som Wikipedia,  NE.se, Twingly och Delicios och guidar dig i hur du bäst använder respektive tjänst.

Lilla länklistan:

Här har Internetkunskap.se samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som de går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt! I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara kul och bra att känna till.

Sökmotorer:

Användbara hjälpsidor hos Google och Bing:

Sökmotorer för vetenskaplig information:

Alternativa, ”sociala” söktjänster:

Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

Fler intressanta filmer och texter från Internetkunskap.se kan du hitta här: http://internetkunskap.se/.

Vill du bli ännu bättre på att söka information?

Då vill jag rekommendera dig att ta en titt på det här materialet på KTH Bibliotekethttp://www.lib.kth.se/infosokkurser/kursmaterial.asp

Mitt råd är att du börjar med att gå igenom hela avsnittet under fliken:  Informationssökningens när? var? hur?

Där får du nämligen lära dig:

 • vad du ska tänka på när du ska göra en sökning. Vet du till exempel vad trunkering är och hur du kan använda det?
 • hur du gör en sökning på databaser resp på Internet.
 • hur du utvärderar ditt sökresultat.
 • hur du kan få fram originaldokument.
 • hur du skriver en referenslista för tryckt material och för webben.

Gör även de interaktiva testerna kring databassökning, Internetsökning, originaldokument och referenslistor, för att se hur mycket som fastnade! 😉 Lycka till!

Även på Lunds universitets biblioteks hemsida kan du hitta värdefull handledning i hur man söker och finner bra material:  http://www.lub.lu.se/laeranderesurser/soekmetod.html Du kan också gå kurser och testa din informationskompetens:  http://www.lub.lu.se/laeranderesurser/informationskompetens.html

På kursen LC200N Digital kompetens II vid KTH fick jag några tips på webbresurser i informationssökning som jag vill sprida vidare:

Jag fick också två uppgifter i informationssökning som jag tycker är användbara för oss i skolan:

Uppgift 1

 • Välj ett ämnesområde och försök hitta två webbsidor, som förklarar detta område för dina elever.
 • Försök sedan hitta tre informativa pdf:er i samma ämne. Testa olika söktjänster!

Uppgift 2

 • Skapa en öppen sökfråga till en elev.
 • Skapa en begränsande uppgift där eleven måste tillämpa sina nyare sökstrategier.
 • Diskutera skillnaden mellan dessa frågor. Vad i den andra frågan gör att eleven måste använda sin nyare kunskap?

Bakgrunden till uppgiften är att många av våra elever – och kanske även vi själva? 😉  – har en tendens att hålla fast vid gamla sökstrategier även efter att vi fått kunskaper om andra och bättre sätt att leta. Vi behöver helt enkelt träna in ett nytt beteende.

Vi kan hjälpa våra elever att skapa nya och bättre sökvanor, genom att ge dem uppgifter som innebär att de måste förfina sina sökstrategier.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet