Skip to content


Källkritik

”Källkritik – att hitta korrekt information på Internet”

I den här filmen från Internetkunskap.se får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information.

Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer även kallad @doktorspinn.
Silfwer är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Silfwer har grundat branschforumet PR of Sweden och arbetar med att hjälpa både nationella och internationella företag och organisationer att handskas med kommunikationsutmaningar i en föränderlig värld.

Frågor du får svar på i den här filmen är:

  • Hur värderar du informationen från en sökning? Internetkunskap.se går kort igenom hur en sökmotor rangordnar innehåll.
  • Varför är källkritik så viktigt? Internetkunskap.se går igenom varför en källkritisk hållning är viktig inte bara på webben, utan även i andra sammanhang.
  • Vilka är de vanligaste källorna till information? Internetkunskap.se ger tips om hur du handskas med olika typer av källor och hur du kan tänka för att kunna använda informationen på ett klokt och tryggt sätt. Det kan handla om sökmotorer men också om databaser, wikis, nyhetssök och sociala nätverk som till exempel Facebook och Bilddagboken.
  • Vad är viktigast att tänka på när det gäller källkritik? Internetkunskap.se ger dig några enkla men viktiga och konkreta tips: utnyttja Internet för att hitta flera källor och jämför dem med varandra och tala alltid om varifrån du hämtat materialet (webbplatsens namn, avsändare och webbadress) och när du hämtade det (datum).

Lilla länklistan:

Här har Internetkunskap.se samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som de går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt! I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara kul och bra att känna till.

Sökmotorer:

Uppslagsverk:

Nyhetsmedier:

Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

Sociala nätverk:

Här har jag skrivit lite mer om källkritik: Källkritik” och ”De källkritiska principerna”.
***
Här kommer några materialtips som jag fick på kursen LC100N Digital kompetens:
På kursen LC200N Digital Kompetens II vid KTH fick jag följande tips på filmer från Otis College of Art and Design i Los Angeles, Kalifornien. Filmerna är bra, men musiken kan tyvärr vara lite påfrestande.

Jag fick också en enkel övning i källkritik som jag tycker passar bra för oss i skolan:

Uppgift

  • Sök reda på en artikel via Google Scholar.
  • Försök att kritiskt granska källan. Hur många referenser har källan? Vem har skrivit dessa? Är det samma författare som källan självt? Vad kan du få reda på om författaren? Vad kan du få reda på om organisationen? Finns kontaktuppgifter till författaren? Verkar stoffet bra utifrån dina tidigare kunskaper i ämnet?

One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Continuing the Discussion

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet