Skip to content


Organisera

När du har hittat material och värderat det är det dags att sålla ut det som du vill använda och att sortera det.

Använd dig av mappar!
Ett enkelt sätt är att skapa mappar med olika innehåll. Då kan du lätt sortera ditt material, så att du hittar bättre. Jag har till exempel en mapp som heter Språkvetenskap och en som heter Litteraturvetenskap och i vardera mapp lägger jag sedan undermappar i stil med Språkhistoria och Språksociologi respektive Litteraturhistoria och Diktanalyser. Hur många olika nivåer av mappar man väljer att ha beror på hur stort man tror att materialet kommer att bli. Jag som undervisar i ämnet svenska delar till exempel in mappen Litteraturhistoria i olika epoker, men man kan också tänka sig att man delar in den i teman. Mina elever tycker kanske däremot att det räcker att ha en mapp som heter Svenska och eventuellt en undermapp för varje avsnitt vi jobbar med.

I denna film ger Annika Lidne tips på hur du kan använda dig av molnet för att organisera ditt material och skapa kopior:

Här kommer en lista över de tjänster som Lidne tar upp …

Lagring/backup:

Personlig startsida – samla mail, nyheter, etcetera:

Webbmail:

Gör kopior på viktigt material!
Var noga med att spara viktigt material och att komma ihåg var du sparar det. Tror du att du kommer att behöva materialet många gånger, så är det också bra att för säkerhets skull göra en kopia. Kanske har du den på ett usb-minne eller en extern hårddisk eller så väljer du att lagra den på molnet med hjälp av till exempel Google Dokuments eller Dropbox?

I den här filmen visar Åsa Kronkvist hur du kan använda Dropbox:

Spara dina favoritlänkar!
När man surfar på nätet hittar man så klart en massa sidor som man vill kunna hitta tillbaka till. Glöm till exempel inte att spara webbadressen till dina källor (och skriv upp vilken dag du hämtat materialet). Favoritplatser kan du enkelt spara med hjälp av din webbläsare, men du kan också välja att använda en social bokmärkestjänst i stil med Delicious eller Digg. Då kan du hitta dina bokmärken via vilken dator som helst. Du kan också dela med dig av dina bokmärken och på så vis tipsa och inspirera andra.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet