Skip to content


Gromning, nätmobbning och …

Internet kan användas till inspiration, nätverkande och att få nya kunskaper och vänner, men det kan också missbrukas för till exempel gromning, nätmobbning och stalking. Det är svårt att råda vad gäller hur man ska hantera sådana här frågor, men generellt tycker jag att man ska ta sig tid och våga tala öppet om problemen och att inte fördöma dem som gör misstag. Jag tror nämligen att en viktig anledning till varför unga väljer att inte berätta vad de råkat ut för, är att de skäms. De har blivit varnade, men ändå tagit risker eller gjort ”dumheter”. Nu känner de att de får skylla sig själva.

Här kommer en bra film om hur livet kan bli en mardröm och om hur det i viss mån kan ställas till rätta igen:

I filmen handlar det om en tonårig tjej, men farorna är desamma oavsett hur gammal man är och vilket kön man har. (Att förfölja en person på det sätt som pojken i filmen gör kallas för ”stalking”.)

Tänk på att anmäla missbruk av Internet. Ofta är det bare en knapp man behöver trycka på i stil med ”report this”. Det är viktigt att man gör det.

Hur skyddar vi våra elever mot nätmobbing, grooming och andra faror via nätet?

En forskare som skrivit mycket om ungas användning av Internet är Elza Dunkels. Här kan du följa hennes forskning: http://www.kulturer.net/.

Tips om referenser och bra www-resurser som jag fått via kursen LC100N Digital kompetens vid KTH:

Vad gör unga på nätet?Elza Dunkels, Gleerups förlag.

Rapporten Unga nätkulturer från KK-stiftelsen.

Vuxenvärlden hallå! (öppnas som PDF-fil) – Ett lättanvänt diskussionsmaterial om ungas integritet på Internet, med bra tips och bra läsning från organisationen .SE.

Facebooks ”Best Practise” – http://www.sophos.com/security/best-practice/facebook.html – Här får du dig hur du ställer in Facebook så att inte vem som helst kan komma åt dina uppgifter (tipsen är på engelska).

Se hur man arbetar med online safety i Storbritannien – Ett program från Teacher’s TV.

Medierådet – http://www.mediaradet.se är en kommitté inom Regeringskansliet som arbetar med barns och ungas mediesituation, med syfte att minska riskerna för skadlig mediepåverkan. Uppdraget gäller alla rörliga bildmedier, exempelvis internet, film, tv, dvd och dataspel.

Skolverkets lektionsmaterial  om ungas liv och säkerhet på nätet —  Bra diskussionsunderlag att använda tillsammans med dina elever, på lektioner, studiedagar och föräldramöten.

Barnen, BRIS och IT (2010) – Senaste rapporten från BRIS om ungas kontakter med BRIS om Internet, datorer och mobiltelefoner. Tidigare rapporter finns att hitta här.

Digital Youth Project – En studie av fler än 800 amerikanska ungdomars online-användning under 3 år visar att Internet ger ungdomarna chans att utveckla kreativa sidor och att fördjupa sig i ämnen som de är intresserade av. Forskarna menar att resultaten visar att vad som är viktigt i undervisningen bör ses i ett helt nytt ljus.  Läs en sammanfattning eller hela boken Hanging Out, Messing Around, Geeking Out: Living and Learning with New Media.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet