Skip to content


Spel

Bra spel och lekar kan vara lärorika och lustfyllda bland annat genom att de engagerar så många av våra sinnen. Datorn kan här vara ett enkelt hjälpmedel, men visst kan det vara ännu roligare att spela och leka AFK (”away from keyboard”)?!

Med hjälp av spel och lekar kan vi träna bl a:

  • vårt minne,
  • vår kreativitet,
  • vår problemlösningsförmåga och
  • vår samarbetsförmåga.

Här tänkte jag samla några spel som våra gymnasieelever kan ha nytta och glädje av. Kom gärna med tips och berätta om egna erfarenheter genom att skriva en kommentar nedan!

Marianne Wartofts spel (man måste ladda ner dem för att kunna spela, men om du laddar ner dem på ditt usb-minne kan du ta dem med dig), till exempel:

  • Seterra Här kan du bland annat öva dig på länder, flaggor och huvudstäder i hela världen,  Sveriges landskap och städer eller USAs delstater och städer!
  • Selingua Här kan du öva upp ditt ordförråd i engelska, tyska, franska och spanska!
  • Vokabula Här kan du utöka ditt ordförråd och träna upp din allmänbildning!
  • Särskrivning Här kan du träna dig i stavning och när man ska skriva ihop och när man ska skriva isär!
  • Sephonics Här kan du träna dig i engelsk fonetik!

NE.se kan du hitta Kunskapsjakten. Där kan dina elever testa sina kunskaper på färdiga allmänbildningstest. Jag har prövat lite och tycker att svårighetsgraden verkar lagom för våra elever. Vad tycker du? Du och dina elever kan dessutom skapa egna test och utmana varandra.

Bild tagen av bpbailey (flickr, CC by, sa) och bearbetad av cwaste (CC, by, sa).

Bild tagen av bpbailey (flickr, CC by, sa), bearbetad av cwaste (CC, by, sa).

Lumosity Brain Games Här kan du göra hjärngymnastik på engelska. Spelen sägs träna minnet och öka din reaktionshastighet, uppmärksamhet och flexibilitet.

Brain Workshop, Brain Challenge och Games for the brain är några andra exempel på spel på engelska resp svenska som gymnastiserar hjärnan!

Vill du läsa några elevers tankar kring den här typen av spel, kan du följa den här länken: http://cwastes.skolbloggen.se/2010/08/14/hjarngympa/ och vill du veta mer om Lumosity och se exempel på hur du kan använda det på gymnasiet, kan du läsa ett inlägg av Camilla Lindskog: http://iktskafferi.blogspot.com/2010/09/fungerar-lumosity.html

Nobelprisets officiella webbplats kan man spela spel som är kopplade till prisen. Du får en fin översikt över spelen här.

På ett av de spel som är kopplade till Nobelpriset i litteratur, kan man till exempel lära sig mer om romanen ”Flugornas herre” och träna minnet och analysförmågan: http://nobelprize.org/educational/literature/golding/.

Här kommer tips på några lättare spel och webbplatser som tipsar om spel:

På Kunskapsstjärnan kan man träna sig i matematik (främst de fyra räknesätten), geografi (länder, huvudstäder och flaggor), naturkunskap(några svenska djur), tangentbordet (innebär spelet slutet för ”pekfingersvalsen”?) och hjärngymnastik (fyra i rad, tetris, sudoko, memory, rubiks kub med mera).

På Skolverkets webbplats Länkskafferiet kan du hitta mängder av spel som är kopplade till olika skolämnen och teman. Spelen är i första hand anpassade efter elever i grundskolan, men du kan säkert ändå hitta ett och annat guldkorn där. Jag hittade till exempel Don´t Buy it – Get Media Smart skapad av KCTS Television i Seattle. Där kan eleverna lära sig mer om hur reklam fungerar och bli mer kritiska och medvetna konsumenter. De får till exempel följa hur man stylar mat och människor inför fotografering, hur och varför favoritmusiken hamnar i reklamen och de kan träna sig i att hitta mer eller mindre dolda reklambudskap i bilder.

TimezAttack kan man träna sig i multiplikation. Spelet vänder sig främst till grundskoleelever som gillar att spela tv-spel, men kanske kan det även tilltala några av våra elever (och kanske kan några av dem fortfarande behöva träna sig i multiplikation)? Så här beskrivs spelet av Ulrika Jonson på Skoldatateket i Södertälje:

Spelet Timez attack from Margareta Hellstrom on Vimeo.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet